• Maria, hidingplace installation

  22 april 2014

  What colour is abuse? Installation in the Marienkirche in Düren (oct.2013)            

  I am very moved by the particular case of a young boy, Henk Heithuis,  who was castrated as a minor for reporting to the police sexual abuse by a priest that he endured while staying in the boarding home. Although the priests were convicted of the abuses, the boy was still transported to a Catholic hospital, and underwent a surgical castration as a treatment for homosexuality and, according to the report, a punishment for tattling on the clergy. It has been proved that he was not the only one.                                                            

  As an important part of the installation I have painted his portrait twice, dressed and undressed.

  Central to this installation will be the object  “cloak of love”,  inspired by the cloak of the Madonna della Misericordia, a  cloak under which children,  men and women are protected. The cloak itself measures 285 cm., hanging on an cast iron coat-rack about 300 cm. high, the cloak presented spread out on the floor. The cloak is empty,  in it  just a left-over damaged toy.

  The objects “Womans body” (about 175 cm x 65 x 30 cm) and “Womans arm” (ca. 120 x 25 x 8 cm) and the painting of a naked woman are symbols of the Madonna,  stripped of her external powers of care and protection. The table with the blank newspaper stands for the silence about abuse.

  I think abuse can have many colours and shades. Sometimes it is white, white is the addition sum of all colours together, it stands for purity, cleaning, innocence, one can wash his/her...

  Lees meer >> | 1162 keer bekeken

 • schetsboek

  6 juli 2013

  schetsen gemaakt in het bijzondere Museo della Città di Bettona.

   

   

  Lees meer >> | 1225 keer bekeken

 • 'smorgens vroeg op de meinweg

  1 mei 2013

   

  de lente lijkt eindelijk begonnen...

  Lees meer >> | 1209 keer bekeken

 • BirdArtInstallationDay

  21 oktober 2012

  - 7 october heb ik meegedaan aan de Internationale BirdArtInstallationDag http://www.projectmailartbooks.com/documents/bird_art_installation_project.html, meer dan 400 kunstenaars uit meer dan 80 landen hangen hun kunst-vogels in een boom op plekken over de hele wereld, het project wordt gefotografeerd, gefilmd, mijn vogels hingen in het Leudal, in Haelen.....

  Lees meer >> | 1109 keer bekeken

 • Gogyoshiproject

  26 september 2012

  Ik neem deel aan het Gogyoshiproject. De Japanse dichter Taro Aizu heeft een cyclus gedichten geschreven over de gevolgen van de tsunami en de nucleaire ramp in Fukushima voor het leven van de mensen uit deze streek. Ed Hanssen heeft de Engelse vertaling van deze Japanse gedichten in het Nederlands vertaald en kunstenaars opgroepen om naar aanleiding van deze gedichten werk te maken.

  Ik ben bezig met het maken van schilderijen naar aanleiding van Gogyoshi nummer 7:

  Lees meer >> | 1221 keer bekeken

 • Moederplek 2

  18 juni 2012

  Lees meer >> | 1243 keer bekeken

 • Moederplek

  16 mei 2012

  Voor de OpenPoortenDag 2012 in Buggenum heb ik de gang, keuken en kamer van de boerderij bij de steenfabriek tot leven gewekt met de installatie "een vrouw bezoeken".

  Het domein van de vrouw, de moeder, een schuil- en rustplaats voor een buiten-wereld waar mensen worden beheerst door gebeurtenissen waar ze zelf geen vat op hebben. Die moederplek waar het kind kan schuilen zicht- en voelbaar maken, zoals het hol van een wolf of het leger van een haas.
  Vanaf het moment dat ik wist dat ik mee zou doen ben ik begonnen met nieuwe
  werken, de beelden van stof die uiteindelijk "vrouwenhuid"  en "mantel der liefde" hebben opgeleverd. Spannend was dat. Ik heb ook
  speciaal voor deze gelegenheid, het schilderij "aan tafel" gemaakt.
  Ik heb de tafel gedekt met kinderportretten. En steeds gewerkt en gedacht
  vanuit de moederfiguur.
  Muziek van Björk en een gedicht van Neeltje Maria Min.
   

  Lees meer >> | 1205 keer bekeken

 • Eesdron

  2 mei 2012

  Künstlertreff Eesdron is een galerie in Hückelhoven-Millich, gevestigd in het atelier van de overleden kunstenaar Peter Trampert. Zijn vrouw Rosemarie organiseert elke maand een tentoonstelling en ontmoeting voorkunstenaars en kunstliefhebbers.Stefanie Mosburger Dalz opent de expositie

  "Rheinische Post", lees het artikel bij "publicaties"

  Lees meer >> | 1703 keer bekeken

 • venus

  18 februari 2012

  mea vulva-mea culpa.

   Als meisje van een jaar of 10 maakte ik ooit een tekening, dwars op een kladblok, van het lichaam van mijn moeder dat ik had gezien. De tekening was zonder hoofd, ik had de schouders, de borsten, de buik en het het onderlichaam getekend (het woord "de kut" kan ik in dit verband niet rechtstreeks uitspreken). Mijn vader zag deze tekening, wat hij precies zei weet ik niet meer, wel weet ik nog dat ik mij ontzettend schaamde, ik verscheurde snel de tekening en durfde nooit meer iets dergelijks te doen. Wat maakte dit zo’n beladen onderwerp, vraag ik me af.

  Nu zie ik foto's van de Venus van Willendorf, de Venus van Hohenfels, en grote aantallen van andere verbeeldingen van vrouwenlichamen uit de Prehistorie die op diverse plaatsen in Europa zijn gevonden. Vrouwenlichamen, vaak met slechts een heel klein hoofd, zonder gezicht, met uitvergroot die kenmerken die een vrouw in functioneel opzicht tot vrouw maken. Een lichaam dat de liefde  kan bedrijven, baby’s kan baren en voeden, een lichaam dat maandelijks bloedt. Het zijn pure verbeeldingen van vruchtbaarheid, van precies dat element dat mensen verbindt met de wilde natuur. Lichamen die volledig mogen zijn en vrouwen niet beperken tot gladde contouren, een enkele leeftijd en gekunstelde manieren.

  Geïnspireerd door deze Venussen heb ik mijn eigen Venus geschilderd. Ik heb haar een gezicht gegeven en sterk vergrote geslachtsdelen. Om de verbinding met de wilde natuur  extra te benadrukken heb ik nog een doekje geschilderd, met een wolf. Het gaat hierbij niet om schoonheid maar om oerelementen, om krachten die onverbrekelijk met het vrouw-zijn zijn verbonden, alle beschaving en cultuur ten spijt. De mens is niet baas van de natuur, hij is zelfs niet baas van zichzelf. De mens wordt gecontroleerd door dingen waar hij zelf geen vat op heeft.

  10 januari 2011

   

  Lees meer >> | 3133 keer bekeken

 • koud

  8 februari 2012

  Lees meer >> | 1170 keer bekeken

 • Meer blogs >>